Träningssidan

Blogg om hälsa

Flätlinans popularitet

Flätlinan är den absolut populäraste linan bland svenska sportfiskare idag. Det finns flera anledningar till detta. Dels är den extremt hållbar och tålig tack vare att den består av flera linor som är tvinnade. Det gör att den inte nöts sönder lika lätt och inte torkar ut. Flätlinan har också väldigt hög brottstyrka i förhållande till sin diameter, vilket gör att man kan fiska på större fiskar utan problem. Ytterligare en fördel är att flätlinan flyter, så risken att fastna i bottnen minskar markant.

Olika varianter

Det finns en mängd olika varianter av flätlinor med olika egenskaper. Vissa har en kärna i ett annat material för extra styrka. Andra har olika antal tvinnade fibrer. Färg och tjocklek varierar också, så det går att hitta en flätlina som passar ens specifika fiskebehov väl. De vanligaste färgerna är gul, grön och transparent.

Nackdelar med flätlina

Även om flätlinan har många fördelar så har den också vissa nackdelar man bör vara medveten om. Eftersom den suger vatten blir den tyngre och segare med tiden, vilket kan påverka kasten negativt. Den är också känslig för nötning, så man bör vara försiktig när man hanterar den. Vid isfiske rekommenderas inte flätlina, då den lätt fryser.

Montering av flätlina

När man monterar flätlinan på rullen är det viktigt att inte dra åt för hårt, då det kan skada linan. Låt gärna några millimeter lina hänga utanför spolen. Se också till att linan ligger jämnt på rullen, annars riskerar den att trassla in sig. Använd tummen som broms när du spolar upp linan. Klipp av skarpa kanter på linan med en sax för att minska risken för nötningsskador.

Underhåll av flätlina

För att din flätlina ska hålla så länge som möjligt är det viktigt med regelbundet underhåll. Tvätta linan med ljummet vatten och lin tvål efter varje fisketur för att få bort smuts och saltvatten. Häng upp den för att torka ordentligt. Smörj in linan med linolja vid behov för att motverka uttorkning. Undvik att utsätta linan för direkt solljus under längre perioder. Byt linan så fort du misstänker att den börjar försämras. En slitna linan riskerar att gå av vid drill.

Val av flätlina

När du ska välja flätlina till ditt fiske är det flera saker att tänka på – vilken fiskart och vilket bete du ska använda, om du fiskar från båt eller land, hur stora fiskar du förväntar dig få napp på etc. Tjocklek, brottstyrka och flytförmåga är viktiga egenskaper att kolla in. En tunnare lina ger längre kast men klarar inte lika stor belastning. Testa dig fram till vilken variant av flätlina som passar just din fiskestil bäst!

Lönenivåer för stafettläkare i Norge

Stafettläkare, eller vikarierande läkare, i Norge har en attraktiv lönestruktur som lockar många medicinska professionella. Lönen för stafettläkare i Norge skiljer sig markant från fasta anställningar, och detta beror på flera faktorer. Vikariatens natur, erfarenhet och kompetensnivå spelar alla en stor roll i lönesättningen. Denna lönestruktur är särskilt förmånlig jämfört med den i andra länder, inklusive Sverige, där lönen ofta är mer standardiserad.

Fördelar utöver lön

Att arbeta som stafettläkare i Norge erbjuder inte bara ekonomiska fördelar. Det innebär också flexibilitet i arbetstid och val av arbetsplats. Denna flexibilitet tillåter läkare att balansera sitt arbete med personliga åtaganden eller att utforska olika medicinska områden och arbetsmiljöer. Dessutom erbjuds stafettläkare ofta tillgång till fortbildning och andra karriärutvecklande möjligheter.

Skatter och avgifter för stafettläkare i Norge

En viktig aspekt av att arbeta som stafettläkare i Norge är att förstå skattesystemet och hur det påverkar den totala inkomsten. Skattesatser och avdrag kan variera beroende på arbetsförhållandena, som anställd eller som egen företagare. Det är viktigt att få professionell rådgivning i dessa frågor för att maximera nettointäkten samtidigt som man följer lagar och regler.

Karriärmöjligheter och utveckling

Att arbeta som stafettläkare i Norge kan även öppna dörrar för ytterligare karriärmöjligheter. Detta kan inkludera möjligheter att arbeta i mer specialiserade medicinska fält eller att få erfarenhet från olika vårdmiljöer. Detta berikar en läkares CV och kan vara mycket gynnsamt för framtida karriärutsikter, både i Norge och internationellt.

Sammanfattningsvis är lön för stafettläkare i Norge attraktiv och konkurrenskraftig. Denna attraktion förstärks av flexibiliteten och de många fördelarna som följer med rollen. Det är dock viktigt att noggrant överväga alla aspekter, inklusive skatter och karriärmöjligheter, innan man fattar ett beslut om att ta ett vikariat i Norge. Med rätt planering och överväganden kan arbetet som stafettläkare vara både lönsamt och givande.

En portal till snookervärlden

Snookerhallen i Stockholm är en digital portal som erbjuder en djupgående insikt i snookervärlden. Genom sin webbplats, Snookerhallen.se, erbjuder de en omfattande resurs för alla som är intresserade av detta eleganta och spännande spel. Här är en titt på vad Snookerhallen i Stockholm har att erbjuda.

En resursrik webbplats

Snookerhallen.se är en skattkista av information för både nybörjare och erfarna snookerspelare. Webbplatsen täcker allt från grundläggande regler och tekniker till profiler av framstående spelare och uppdateringar om aktuella snookerturneringar. Den erbjuder en omfattande översikt över spelet, dess historia, och de stora turneringarna som definierar snookerscenen globalt.

Snookerturneringar och spelare

Webbplatsen ger insikter i de mest prestigefyllda snookerturneringarna runt om i världen, inklusive det världsberömda VM i Snooker. Den presenterar också profiler av legendariska spelare som Ronnie O’Sullivan, Stephen Hendry och Steve Davis, och utforskar deras karriärer, största segrar och tekniska skicklighet.

Lär dig spelet

För de som är nya inom snooker, erbjuder Snookerhallen.se en introduktion till spelet, dess regler och hur man spelar. Den går igenom de olika bollarna och deras färger, poängräkning, och de strategiska och taktiska aspekterna av spelet. Det finns också en sektion som fokuserar på snookertekniker och trickskott, som hjälper spelare att förbättra sitt spel och överraska sina motståndare med skickliga och kreativa skott.

Snookerutrustning

Webbplatsen introducerar läsarna till den specifika utrustningen som krävs för att spela snooker, inklusive borden, köerna, bollarna och andra tillbehör. Den ger tips på olika typer av snookerbord och deras egenskaper, samt rekommendationer på köer och annan utrustning som kan hjälpa till att förbättra spelet och maximera komforten vid snookerbordet.

Utforska snookerns värld

Snookerhallen.se fungerar som en portal till snookerns omfattande värld. Den erbjuder resurser och länkar för vidare läsning, inklusive rekommenderade böcker, artiklar och webbplatser som fördjupar förståelsen för spelet. Det finns också en sektion med de senaste nyheterna och händelserna inom snookervärlden, som håller besökarna uppdaterade om pågående turneringar, resultat och spelarnyheter.

Jobba som hyrläkare i Norge – få en bra livsbalans

Det är tyvärr långt ifrån ovanligt att personer som är verksamma inom läkaryrket drabbas av utbrändhet. Därför är det viktigt att du lyckas skapa och upprätthålla en god balans i livet. Du bör kunna balansera ditt arbete med din fritid på ett bra sätt. En bättre möjlighet att få till en bra livsbalans är faktiskt en av de stora fördelarna med att jobba som hyrläkare i Norge. Läs vidare så berättar vi mer!

Hyrläkare i Norge kan uppleva en bättre balans

När du jobbar inom vården är det lätt att det ibland blir lite för mycket jobb och lite för lite fritid och återhämtning. Balansen mellan dessa bägge ytterligheter är dock väldigt viktig och lagom är ofta det bästa. Därför bör du överväga att bli hyrläkare i Norge. För genom att arbeta på andra sidan landsgränsen för ett svenskt bemanningsföretag kan du vanligtvis:

 • Få ett välbehövligt miljöombyte. Ombyten förnöjer verkligen och här får du möjlighet till ett miljöombyte där du får lära känna nya människor i nya miljöer. Detta gör att du kan hålla utbrändheten stången geno
 • Skära ner lite grann på pendlingstiden. Sannolikheten är stor att du redan ägnar en hel del tid i trafiken när du pendlar varje dag till och från ditt arbete. När du jobbar som konsultläkare i vårt grannland och tar dig an uppdrag via ett bemanningsföretag kan det ibland uppstå ett glapp mellan uppdragen. Då slipper du ju faktiskt pendlingen helt och hållet och får istället lite mer tid tillsammans med din familj. Denna fritid kan du då lägga på familj, vänner, hobbyer och intressen.
 • Få behandla flera olika typer av patienter. Genom att bli hyrläkare i Norge kan du få möjlighet att behandla olika typer av patienter. På köpet får du också möjlighet att jobba i en lite annorlunda kulturell miljö än vad du kanske är van vid. Även om arbetsuppgifterna och behandlingarna förstås är desamma och väldigt bekanta kan denna möjlighet därför vara väldigt lärorik.

Investera i kamerabevakning om du överväger saken

Driver du ett företag och överväger att investera i kamerabevakning? Då är du långt ifrån ensam! Allt fler företagare tittar nämligen på denna möjlighet just nu. Det finns dessutom goda skäl till att så är fallet och mycket pengar att tjäna på att faktiskt göra investeringen!

Är modern kamerabevakning värd sitt pris?

Det korta svaret på denna fråga är utan tvekan ja! Det råder inga som helst tvivel om att kamerabevakning är en investering för företag som i de allra flesta fall är väl värd kostnaden. Genom att göra denna investering kan du trots allt känna dig lugn och trygg i vetskap om att företagets lokaler och ägor ständigt övervakas. Dessutom skyddar bevakningen mot brottslighet och är en viktig del i det proaktiva arbetet mot inbrott och stölder.

Det finns också flera andra fördelar med att göra en säkerhetshöjande och värdeskapande investering som denna. Läs vidare så belyser vi ytterligare ett antal av de många fördelarna!

Fler fördelar med att göra denna investering

Några av de övriga fördelarna i att investera i kamerabevakning är att denna:

 • Skyddar mot brottslighet
  Som vi redan har varit inne på kan säkerhetskameror används för att skydda mot brottslighet. De kan nämligen avskräcka potentiella brottslingar från att överhuvudtaget försöka ge sig på ditt företag. Om personerna ifråga vet att de övervakas kommer de högst troligt avstå från att skrida till verket och begå ett brott.
 • Ger dig sinnesro
  En annan stor fördel med investeringen som ofta underskattas är att den skänker dig stor sinnesro. Detta är förmodligen en av de allra viktigaste fördelarna med att investera i kameraövervakning för företag. För när du vet att ditt företag är bevakat dygnet runt behöver du inte längre oroa dig för vad som sker när du inte är på plats.
 • Bildbevis i händelse av brott
  Om ett brott ändå skulle begås i företagets lokaler kommer du ha tillgång till bildbevis på händelsen. Detta är användbart dels för att du ska kunna hjälpa polisen att identifiera en eventuell förövare. Dessutom kan bildmaterialet även användas för att säkerställa att personalen är produktiv samt för att hålla koll på vilka som kommer och går i lokalerna.

Löpband

Löpband

Löpband är ett av de vanligaste träningsredskapen i svenskarnas hem, tillsammans med crosstrainern. Löpbandet gör det möjligt att hålla sig i form utan för mycket krångel. Somliga menar att man lika väl kan springa och promenera utomhus och det är absolut också möjligt, i alla fall vissa av månaderna på året. Men de där ruskiga, kalla och mörka vintermånaderna så är det många som drar sig för att ge sig ut i joggingspåret. Då är det tusen gånger smidigare att hoppa på löpbandet och sprina en runda. Att ha ett löpband hemma ökar därmed chansen för att man rör på sig lite oftare, vilket är ännu bättre för hälsan. 

Saker man bör tänka på när man skaffar ett löpband 

Om löpbandet känns som det rätta valet för ens träningsform så finns det vissa saker som man bör fundera på. Till exempel så gäller det att välja en bra plats för löpbandet. Att ställa det i ett mörkt hörn någonstans gör nog inte att det känns särskilt motiverande för någon att ta sig en löptur. Istället kan man placera sitt löpband så att man får en fin utsikt när man springer eller så att man kan titta på TV under tiden. En annan sak som också är viktig att komma ihåg är att man bör ge kroppen tid att vänja sig vid att springa på ett löpband. Om man är van vid att springa utomhus så kan det ta lite tid för kroppen att vänja sig vid det monotona underlaget. 

Olika löptekniker

När man springer på ett löpband så är det viktigt att tänka på sin löpteknik, precis som när man springer utomhus. De faktorer som spelar mest roll för en god teknik är hållning, steglängd och stegfrekvens. Vilket sorts träningspass som man är sugen på brukar variera från dag till dag. Här listas ett par exempel på olika träningspass som man kan köra på sitt löpband:

 • Kombinationspass: kombinera snabbhet med intervallträning. Börja träningspasset med att springa 10 min i hög fart. Sänk sedan hastigheten på bandet i fem minuter. Därpå följer intervallerna, vilka till exempel kan vara 10 x 60 sekunder, med en halv minuts vila emellan varje intervall. 
 • Enkel fartlek: detta är ett intervallpass, där man springer två minuter snabbt och sedan långsamt eller promenerar i en minut. Dessa intervaller kan man repetera allt från fem till femton gånger. 

Är du villig att ge löpband en chans rekommenderar vi ett besök på fitnessfrank.com.

Friluftskläder

Bland de nya material som tagits fram har vissa visat sig fungera utmärkt i naturen. Man har ansträngt sig inom textilbranschen för att kunna hitta smarta material som tillför mer även om de är både lättare och tunnare än sina föregångare. Traditionellt sett har naturmaterial varit det man valt när det gäller att hålla värmen. Ull är till exempel ett av få material som även fuktigt bibehåller sin förmåga att isolera kroppsvärme. Det har till följd av detta varit ett utmärkt material att använda sig av i skogen. När man svettas kan man snabbt bli nedkyld vilket har en direkt effekt både på fokus och motorik. Humöret är svårare att säga någonting om även fast de flesta blir irriterade och tjuriga när de fryser.

Jaktkläder

För att testa vad nya kollektioner och material kan erbjuda i skarpt läge har man fokuserat på att testa utrustningen i samband med diverse strapatser. Först när kläderna varit med om verkliga utmaningar kan man säga om de höll måttet eller inte. Inom bergsbestigning, jakt och andra fysiskt tunga uppgifter kan man få data att jobba utifrån vid en vidareutveckling. Dagens jaktkläder är anpassade för att fungera oavsett vad som händer. De skall klara såväl hårt slitage som att isolera. Detta har man lyckats med på ett sätt som man kanske inte trodde skulle gå för någon tid sedan.

Att jobba med ” laget på lager” har visat sig ha stor effekt när man vill kunna alternera sin temperatur utifrån behov. En tjock jacka kan vara av eller på medan ett flertal skikt kan varieras. På så vis har man större rörelsefrihet när det behövs och samtidigt bättre förmåga att hålla sig varm när det är vad som efterfrågas. En av de butiker för jaktkläder som finns i Sverige har tagit in flera kända fabrikat jaktkläder. Man kan beställa direkt på nätet eller åka till butiken för att prova.

Att använda syntetmaterial istället för naturliga alternativ var en vattendelare när de nyare produkterna kom till butiker runt om i världen. Nu har de flesta insett att dessa nyare kläder kan fylla en funktion! För vissa är det endast funktionsmaterial som är intressant. Dock väljer flera användare att kombinera dessa med klassiska alternativ. Att ha med sig tillräckligt men inte för mycket är en tumregel oavsett expedition. Genom tunna och smidiga kläder kan man packa mindre och orka mer än tidigare.

Att använda en cykelsits

Att använda en cykelsits

En cykelsits är en fantastisk uppfinning som erbjuder föräldrar ett smidigt och enkelt sätt att transportera sitt barn på. Har du två barn kan du ha en cykelsits som är fram-monterad och en cykelsits är bakom dig men i Sverige avråder man ofta från cykelsitsar som är frammonterade då de inte anses vara lika säkra. Har du två barn kan du istället fundera på att köpa en cykelvagn som är enklare och säkrare att transportera flera barn med. När du köper en cykelsits kan du också fundera på om du vill köpa flera olika fästen så att du kan använda din cykelsits på olika cyklar. 

Cykelsitsar för olika barn 

Om ditt barn är så litet som under ett år så blir det lätt trötta i ryggen. Därför ska man aldrig ta för långa cykelturer eftersom små barn lätt blir trötta i ryggen och de riskerar att somna under cykelfärden. Det finns också cykelsitsar som har både rygg- och nackstöd, då kan cykelsitsen enkelt anpassas efter barnets storlek. Det finns även cykelsitsar som har ett trepunktsele som man kan justera efter barnets längd. Även fotstödet brukar gå att justera på de flesta cykelsitsar så att de passar olika stora barn. 

Vilken cykelsits är bäst? 

Det finns olika modeller av cykelsitsar som fungerar på lite olika sätt. En del cykelsitsar kan man fästa direkt på pakethållaren, andra modeller monteras på en bärarm som man fäster på cykelns ram. En tredje typ av cykelsitsar fästs på pakethållaren med en speciell typ av adapter. Det finns även cykelsitsar som man fäster framtill på cykelns styre. Vill du kunna använda cykelsitsen på olika cyklar så bör du välja en cykelsits med ett extrafäste så är det enkelt att flytta cykelsitsen. Det räcker ofta med två enkla klick för att flytta cykelsitsen från en cykel till en annan. 

Vad tänka på när man ska köpa en cykelsits? 

När du köper en cykelsits bör cykeln vara utrustad med både skärm- och ekerskydd så att barnet inte riskerar att få in foten i hjulet. Man rekommenderar också att sadeln inte har fjädrar eftersom barnet riskerar att klämma sina fingrar. Man ska aldrig använda gamla barnsitsar tillverkade i tyg och stålrör eftersom de inte anses vara säkra. Man bör heller inte köpa en begagnad cykelsits om man inte vet hur gammal sitsen är. En cykelsits kan snabbt slitas ut om den används ofta eller av för tunga barn så kontrollera alltid en begagnad cykelsits lite extra. 

Stabila kängor för vandring och vardagsturer

Stabila kängor för vandring och vardagsturer

Det finns ett stort intresse för hållbara och stabila kängor man kan ha såväl i skogsterräng som på stan. Utbudet har växt under senare år och det finns en uppsjö nya sorts kängor. Alla med sina respektive fördelar. Någonting som visat sig klara såväl moderna konkurrenter som klassiska varumärken är Dr Martens. Dessa kängor har sedan decennier varit förhandsvalet för såväl konsumenter som försvaret. Kängorna kommer inte i några nya och syntetiska material utan bygger ännu på samma tradition som de gjorde från första början. Dessa kängor är utformade för att kunna ge så bra stöd som möjligt för hela foten och gör sig därför utmärkt när det är fråga om att vistas i kuperad och ojämn natur.

Stilbildare

Dr Martens har under alla år varit associerat med punk och rockmusik. Få punkare har aldrig testat ett par Dr Martens och de flesta kan antagligen visa upp ett antal utslitna kängor som gömmer sig någonstans. Under åren har de klassiska kängorna fortsatt att saluföras i en mer eller mindre oförändrad stil. Däremot har det kommit flera varianter av dessa modeller för att tilltala den nya konsumentmarknaden. Allt ifrån högre kängskaft till lägre motsvarigheter. Nu finns även sandaler vars sula har det klassiska varumärket. För de med intresse för högre kängor finns såväl med snörning som alternativ vilka bär dragkedja. Detta är någonting som i hög utsträckning gjort kängorna enklare att ta på och av. Under vistelser i skogen kan vanliga snören vara bäst. Under vistelse på stan och i urban omgivning är dragkedjor ofta fullt lika bra att använda.

Som arbetssko betraktad är Dr Martens skor ofta uppskattade. Stålhättan fyller en viktig funktion och man kan utan problem välja sådana kängor även för tunga arbeten. Det finns en stor efterfrågan på kängor med stålhätta även för konsumenter. Har man inte något intresse av den extra funktion och vikt som en stålhätta betyder, kan man välja alternativ som endast är i skinn. Dessa är smidigare med en lägre profil i tån. Att finna skor vars rykte är bättre kan ses som en utmaning. Detta är kängor som fungerar.

Rätt cykelbelysning för ändamålet

Den cykelbelysning som finns att köpa på marknaden blir allt mindre och ljusare. När du väljer mellan olika cykellampor bör du fundera över belysningens ändamål: är den till för att du ska se, för att du ska synas eller både och? Här hjälper vi dig att köpa rätt belysning för dina syften.

Olika sorters cykelbelysning

En väl upplyst cykel är utrustad med cykellampor såväl framtill som baktill och på sidorna, för att säkerställa att bilister och fotgängare ser dig ordentligt. Om du pendlar efter mörkrets infall, särskilt på gator som inte är särskilt upplysta, bör du använda en främre cykellampa som avger ett starkt sken. Detta för att du ska kunna ska kunna se vägen framför dig.

Denna typ av cykelbelysning är ofta återuppladdningsbar och ger maximal belysning. Den har också ett högre pris, men avger samtidigt ett betydligt ljusare sken än vanliga cykellampor, samt låter dig se vart du är på väg i leden eller på vägen i nästan alla förhållanden.

Säkerhetslampor kan (och bör) du ha såväl baktill som framtill och på sidorna av din cykel. Dessa gör det möjligt för motorister att upptäcka dig i skumma ljusförhållanden. De cykellampor av denna typ som avger det starkaste ljuset förbättrar även din synlighet under dagtid. De avger dock inte ett tillräckligt ljus för att hjälpa dig se vart du cyklar i mörker. Den främsta skillnaden mellan de olika modellerna i denna kategori är det sätt på vilket de fästs på din cykel, hur många LED-lampor de har samt huruvida de kan laddas upp eller använder vanliga batterier.

Olika typer av fästen för cykelbelysning

Din cykels strålkastare fäster du på styret, men många cykellampor kan även fästas på hjälmen. När du cyklar i en led på kvällstid bör du överväga att använda dig av bägge sorters cykelbelysning. Lyset på hjälmen följer nämligen med ditt huvud när du tittar åt sidan, så om du bara ska använda en enda cykellampa är denna typ den mest användbara.

Andra cykellampor kan fästas på din ryggsäck, i en ficka eller på sadelstolpen. Vissa kan även fästas på pakethållaren. Sidolamporna fästs vanligtvis på antingen ramen eller ekrarna.

Tänk även på att vissa cykellampor är enklare att montera än andra!

Sida 1 av 2

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén