Flätlinan är den absolut populäraste linan bland svenska sportfiskare idag. Det finns flera anledningar till detta. Dels är den extremt hållbar och tålig tack vare att den består av flera linor som är tvinnade. Det gör att den inte nöts sönder lika lätt och inte torkar ut. Flätlinan har också väldigt hög brottstyrka i förhållande till sin diameter, vilket gör att man kan fiska på större fiskar utan problem. Ytterligare en fördel är att flätlinan flyter, så risken att fastna i bottnen minskar markant.

Olika varianter

Det finns en mängd olika varianter av flätlinor med olika egenskaper. Vissa har en kärna i ett annat material för extra styrka. Andra har olika antal tvinnade fibrer. Färg och tjocklek varierar också, så det går att hitta en flätlina som passar ens specifika fiskebehov väl. De vanligaste färgerna är gul, grön och transparent.

Nackdelar med flätlina

Även om flätlinan har många fördelar så har den också vissa nackdelar man bör vara medveten om. Eftersom den suger vatten blir den tyngre och segare med tiden, vilket kan påverka kasten negativt. Den är också känslig för nötning, så man bör vara försiktig när man hanterar den. Vid isfiske rekommenderas inte flätlina, då den lätt fryser.

Montering av flätlina

När man monterar flätlinan på rullen är det viktigt att inte dra åt för hårt, då det kan skada linan. Låt gärna några millimeter lina hänga utanför spolen. Se också till att linan ligger jämnt på rullen, annars riskerar den att trassla in sig. Använd tummen som broms när du spolar upp linan. Klipp av skarpa kanter på linan med en sax för att minska risken för nötningsskador.

Underhåll av flätlina

För att din flätlina ska hålla så länge som möjligt är det viktigt med regelbundet underhåll. Tvätta linan med ljummet vatten och lin tvål efter varje fisketur för att få bort smuts och saltvatten. Häng upp den för att torka ordentligt. Smörj in linan med linolja vid behov för att motverka uttorkning. Undvik att utsätta linan för direkt solljus under längre perioder. Byt linan så fort du misstänker att den börjar försämras. En slitna linan riskerar att gå av vid drill.

Val av flätlina

När du ska välja flätlina till ditt fiske är det flera saker att tänka på – vilken fiskart och vilket bete du ska använda, om du fiskar från båt eller land, hur stora fiskar du förväntar dig få napp på etc. Tjocklek, brottstyrka och flytförmåga är viktiga egenskaper att kolla in. En tunnare lina ger längre kast men klarar inte lika stor belastning. Testa dig fram till vilken variant av flätlina som passar just din fiskestil bäst!